« Žene
objavljeno prije 11 mjeseci i 4 dana
STVARNO?

Ženama je nakon smrti partnera - bolje?!

Žene koje žive same manje su tjeskobne od muškaraca koji žive sami, zadovoljnije su i aktivnije na poslu

Udovicama je bolje?
Udovicama je bolje? (Arhiva)
Više o

udovica

,

udovac

,

život

,

stres

Brak dobro utječe na oba supružnika u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti - barem se do sada tako mislilo, no nova studija talijanskih znanstvenika pokazala je da udovice žive manje stresno od žena čiji su supruzi još živi...

Rezultati istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta u Padovi djelomično su u suprotnosti s prethodnima koji su upućivali na to da brak ima pozitivan utjecaj na zdravlje, da smanjuje rizik od srčanog napada i depresije te da povećava izglede za preživljavanje raka. 

Voditeljica istraživanja, dr. Caterina Trevisan i članovi njezina tima kažu da su po rezultatima studije žene nakon suprugove smrti u manjem stresu i da su boljega zdravlja nego ranije, za razliku od muškaraca na koje suprugina smrt ostavlja negativne posljedice jer su naviknuti tijekom braka više se na nju oslanjati. 

Supruge, podsjeća dr. Trevisan brinu o kućanstvu, djeci i zdravlju cijele obitelji zbog čega su često frustrirane i izloženije stresu. Vjeruju i da zbog navedenih faktora među neudanim ženama ima manje oboljelih od depresije.

Nakon smrti partnera žene su opuštenije, a muškarci padaju u depresiju

Ista je studija pokazala i da su žene koje žive same manje tjeskobne od muškaraca koji žive sami, da su zadovoljnije i aktivnije na poslu. . 

Prema ranijim studijama osobe koje žive u braku žive dulje od samaca i samica, no istraživanje talijanskih znanstvenika provedeno na 2000 ljudi starijih od 65 godina pokazalo je da se dosad prihvaćena teorija o pozitivnom učinku bračnog statusa ne može u jednakoj mjeri primijeniti na muškarce i na žene. 

Po studiji talijanskih znanstvenika provedenoj u četverogodišnjem razdoblju na 733 Talijana i 1154 Talijanke udovice su za 23 posto u manjem stresu od udanih žena

- Ustanovili smo da su za razliku od velike većine muškaraca na koje je smrt supruge ostavila negativne posljedice, udovice nakon smrti bračnih drugova bile u manjem stresu od žena koje žive u braku. Rezultati ove studije djelomično su u suprotnosti s rezultatima ranijih istraživanja po kojima brak ima pozitivan učinak na zdravstveni status i dugovječnost oboje supružnika, rekla je dr. Trevisan za Journal of Women's Health. 

Naravno, ovdje treba imati na umu talijanski pristup muško-ženskim odnosima...

23.04.2018. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno