« Život
objavljeno prije 10 godina
zec Hefner

Životinjske vrste zvjezdanih imena

Postoji čitav popis vrsta za čije ime su inspiracija bili poznati i slavni

(Corbis)
Više o

životinjske vrste

,

holivudke zvijezde

,

imena životinjkih vrsta

,

Hugh Hefner

,

Frank Zappa

,

John Cleese

,

Freddie Mercury

,

Paul McCartney

Stara je vijest da je Stephen Colbert svoje ime proslijedio jednoj bubi, točnije Agaporomorphusu colbertiju. Možda se buba mogla zvati primjerice Agaporomorphus mccartnei, Agaporomorphus starkei, Agaporomorphus harrisoni ili Agaporomorphus lennoni. No nije Colbert jedini čije ime stoji u rječniku životinjskih vrsta. Ovdje je popis deset poznatih i slavnih životinja.

1. Sylvilagus palustris hefneri je specifična zaštićena vrsta – pa čega drugoga nego zeca- koja je dobila ime po osobi koja je puno učinila za tu vrstu – Hughu Hefneru.

2. Cryptocercus garciai, glodavac, nazvan prema slavnom frontmenu Greatful Deada, Jerryju Graciji. Što dokazuje kako i znanstvenici imaju smisla za humor.

3. Phialella zappai, naravno, nazvan prema Franku Zappi je vrsta meduze. Znanstvenik koji ju je prvi puta opisao bio je velik obožavatelj koji nikada nije uspio upoznati slavnog rokera no uspio ga je oduševiti. 'Ne bi mi bilo ništa draže nego da neka meduza nosi moje ime' kazao je Zappa kada je saznao za tu čast.

4. Calponia harrisonfordi i Pheidole harrisonfordi. Harrison Ford imao je tu čast da se čak dva gmizava stvorenja odazivaju njegovim imenom. Calaponia je pauk čija je specijalnost jesti druge pauke, a Pheidole je vrsta mrava. Norman I. Platnick, čovjek koji je otkrio vrste, želio je na ovaj način zahvaliti poznatom glumcu na sudjelovanju u dokumentarcu za Londonski povijesni muzej.

5. Reseucoila imallshookupis je osica. Životinja zaista nema sličnosti s The Kingom, ali znanstvenici su jednostavno bili obožavatelji.

6. Strigiphilus garylarsoni ime je dobila po Garyju Olsonu. No kada bismo birali dijeliti ime sa životinjom teško da bismo izabrali baš insekte.

7. Avahi cleesei je lemur nazvan po Johnu Cleeseu.

8. Rostropria garbo sa slavnom glumicom ima zajedničke karakteristike opisane u jednoj njenoj izjavi koja je glasila 'Želim biti sama.'. Iako se Greta Garbo kasnije branila kako njena izjava nije dobro protumačena, vrsta ženske ose nastavila je nositi njeno ime.

9. Cirolana mercuryi, je vrsta raka istog imena kao i slavnog pjevača Freddie Mercuryja. Nažalost rak ne pjeva tako dobro, ali je zato nastanjen u Zanzibaru gdje stanovnici naprosto obožavaju preminulog pjevača.

10. Struszia mccartneyi znači da Paul već ima vrstu koja nosi njegovo ime. On je trilobit otkriven 1993. No, nisu zapostavili ostale slavne rokere, Mick Jagger, Johnny Rotten, Paul Simon, Art Garfunkel, Ringo Starr i svi članovi Ramonesa zajedno s Johnom Lenonom također imaju svoje trilobite. (metro-portal)

11.05.2009. 10:30:49
Novi komentar
nužno
nužno