« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
SAVJETI

Znakovi da kupujete svježe meso

Meso je prilično zeznuta stvar, lako kvarljiva roba kod koje je vrlo lako neiskusnima podvaliti rog za svijeću, pa evo par savjeta kako kupiti stvarno svježe meso

Znate li kupiti dobar komad mesa?
Znate li kupiti dobar komad mesa? (Arhiva)
Više o

meso

,

svježe meso

,

znakovi

Svježe meso naizgled je dostupno svugdje, od mesnica preko tržnica do trgovina, no jednako tako stalno se pojavljuju vijesti o prastarom mesu koje je više puta odmrzavano i zamrzavano, zdravstveno neispravno i - opasno po život u nekim slučajevima.

Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i visokokvalitetno. 

Stručnjaci općenito predlažu da se kupuje meso iz regije u kojoj se živi. A osim informacija na pakiranju, i njegov izgled može biti indikator kvalitete

Stoga, za one manje iskusne, evo par savjeta kako kupiti stvarno svježe i zdravo meso:

Boja - idealna boja ovisi o tome o kojoj se životinji radi. Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela. Jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Roesicke. 

Čvrstoća - ima još jedan način za jednostavnu provjeru je li pakirano meso još uvijek svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje. A površina mesa mora blistati.

Mast - iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso bi moralo imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.  

Voda: Ako se kupuje pakirano meso, u njemu ne smije biti vode. Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro, rekla je Roesicke. 

06.07.2017. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno