« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca

Znanstvenici stvorili embrij s tri roditelja

Predstavljeno otkriće koje bi moglo pomoći pri liječenju nasljednih bolesti

Fotografija vijesti

Britanski znanstvenici stvorili su ljudski embrij s troje roditelja i nadaju se da će taj uspjeh voditi k razvoju djelotvornih metoda liječenja za cijeli niz teških nasljednih bolesti.

Oplodnja in vitro

Istraživači sa sveučilišta u Newcastleu na sjeveru Engleske objavili su svoje otkriće prošli vikend na medicinskoj konferenciji, rekla je jučer glasnogovornica sveučilišta. Embriji su stvoreni oplodnjom in vitro, a u njihovu su nastanku upotrebljeni DNK jednoga muškarca i dviju žena.Cilj je toga eksperimenta pomoći da žene koje imaju pogrešku u mitohondrijskome DNK, a koja može voditi do nekih oblika epilepsije te poremećaja u razvoju muskulature, ne prenesu tu bolest na djecu. Mitohondriji su sitni dijelovi stanice koji joj daju energiju. Genetske pogreške mogu dovesti do toga da mitohondriji ne sagore hranu i kisik do kraja pa dođe do gomilanja otrova koji su odgovorni za više od 40 bolesti. Ekipa iz Newcastlea vjeruje da bi se te bolesti mogle izbjeći ako ugroženi embriji dobiju djelotvoran mitohondrijski transplantat.

Jedan muškarac i dvije ženeEmbriji su stvoreni oplodnjom in vitro, a u njihovu su nastanku upotrebljeni DNK jednog muškarca i dviju žena. Glavni cilj toga eksperimenta je pomoći da žene koje imaju pogrešku u mitohondrijskome DNK, a koja može voditi do nekih oblika epilepsije te poremećaja u razvoju muskulature, ne prenose tu bolest na djecu.Samo u laboratoriju

Za to su potrebni umjetna oplodnja, a zatim i uklanjanje jezgre jajašca. Jezgra se tada umeće u jajašce iz kojega je izvađen DNK. Fetus koji je tako nastao nasljeđuje DNK jezgre, odnosno gene obaju roditelja, ali mitohondrijski DNK od treće osobe. Ta je tehnika dosad isprobana samo u laboratoriju, a tako stvoreni embriji uništeni za šest dana. Vjeruje se da će se kritičari embrijskoga istraživanja koji strahuju od stvaranja djece po mjeri, usprotiviti toj tehnici. Istraživanje je predstavljeno 1. i 2. veljače u Londonu na konferenciji istraživačkoga centra za neuromuskularne bolesti.    

Piše: HINA
05.02.2008. 22:47:55
Novi komentar
nužno
nužno