« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
MA DA?!

Znate li da majčinstvo - pomlađuje?

Vjerujemo da je svakoj neispavanoj i umornoj majci ovaj naslov potpuno sumanut i nevjerojatan, no znanstvena otkrića govore mu u prilog

Što više djece, to dulji telomeri?!
Što više djece, to dulji telomeri?! (DeviantArt)
Više o

mama

,

majčinstvo

,

pomlađivanje

,

telomeri

Majčinstvo je jedinstveno iskustvo, većina majki vjerojatno neće besane noći i promjene raspoloženja smatrati blagotvornima za održavanje mladosti, no nova studija pokazuje da se proces starenja usporava što je veći broj djece

Kanadski znanstvenici u radu objavljenom u časopisu PLOS Oneotkrivaju da žene s više djece imaju duže telomere od onih koje su rodile manje djece. Telomeri su kapice na završetku svake zavojnice DNK i štite kromosome od oštećenja.

Svaki put kad se stanica replicira, telomeri se skrate.

S vremenom postanu toliko kratki da više ne mogu štititi kromosome, ostavljajući ih ranjivima, zbog čega ljudske stanice stare i prestaju učinkovito funkcionirati.

Kanadski znanstvenici Pablo Nepomnaschy i Cindy Barha proveli su istraživanje među 75 žena iz gvatemalske provincije. U obzir su uzeli broj poroda u razdoblju između 2000. i 2013. Na početku istraživanja i na kraju - nakon 13 godina - izmjerili su dužinu njihovih telomera iz uzoraka sline.

Otkrili su da su žene s većim brojem potomaka 13 godina poslije imale duže telomere od onih s manje djece. Rezultati su ostali isti i nakon što su u obzir uzeti njihova dob, životne navike i obiteljski prihodi.

Naša analiza upućuje na to da veći broj djece možda usporava starenje stanica, napisali su znanstvenici.

Profesor Nepomnaschy misli da bi se to moglo objasniti povećanjem hormona estrogena u trudnoći. Estrogen funkcionira kao moćan antioksidant koji štiti stanice od skraćivanja telomera, rekao je.

Smatra i da bi u tome ulogu moglo imati društveno okruženje jer žene s više djece imaju i veću društvenu potporu obitelji i prijatelja.

Veća podrška rezultira povećanjem metaboličke energije koja služi za 'održavanje' tkiva i na taj način usporava starenje, dodaje Nepomnaschy.

12.01.2016. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno